Založ si blog

„Minister zdravotníctva je tupec!“-

vykrikuje v populárnom vtipe na ulici občan, keď ho zastavia policajti a chcú ho za osočujúce vyjadrenia pokutovať. „Ale veď ja som nepovedal, v ktorej krajine je minister tupec“, bráni sa občan. „Ale veď my veľmi dobre vieme, aký je náš minister!“ vysvetlia policajti.

Slovo tupec v rôznych odtieňoch sa stalo populárnym ako nadávka, avšak bohužiaľ nadužívaním sa z neho vytratil jeho skutočný význam. V skutočnosti nie je nadávkou, ale označením človeka neschopného vnímať jemné detaily a odlišnosti. Otupelosť k najrôznejším vnemom, napr. citová otupelosť… Psychológovia vo svojich posudkoch k páchateľom napísali o tomto jave tísíce strán. Aź absurdne a komicky vyznieva aktuálne medializované vyjadrenie úradníčky MZSR Zuzany Vargovej, ktorá nazvala „tupelami“ spoluobčanov, ktorí vnímajú jemné odtiene reality (napr. témy vakcinácie) a nerobia urýchlené a bipolárne rozhodnutia, teda sú z definície presným opakom tupcov a zároveň všetkých hodila do spoločného vreca, čím sama seba (zasa z definície) usvedčila z tuposti-otupelosti k jemným odlišnostiam napr. dôvodov alebo situácii, pre ktoré sa ľudia zaoberajú niečím tak podrobne, že na takú mieru napr. ona sama rezignovala, alebo jej jednoducho nie je schopná.

Takáto neochota alebo neschopnosť zaoberať sa „ňuansami“ -teda tuposť najmä keď sa to týka ostatných, je tak vlastná a typická hlavne pre armádu, že vačšina mužov nad 45 rokov, ktorá absolvovala základnú vojenskú službu, si o nej bude rozprávať do konca života, keď sa téma čo len zďaleka priblíži k armáde. Kto tzv. „vojenčinu“ neabsolvoval, má doma otca, brata, manžela, ktorí s radosťou a podrobne opíšu nekonečnu hlúposť a tuposť kraľujúcu každému momentu a milimetru armádneho priestoru. Kto nemá osobnú skúsenosť, može sa zabaviť na knihe Hlava XXII od Josepha Hellera, alebo si pozrieť filmy ako je napr. Tankový prapor. Dokonalé stelesnenie toho, čo predvádza náš aktuálny minister zdravotníctva, vyjadruje kratučký úryvok z filmu Pelíšky, ktorý každý z nás videl aspoň raz: https://www.youtube.com/watch?v=4dJIQSybdso

„ROZKAZ ZNĚL JASNĚ“. Ňuansy nie sú v náplni práce. Armáda pracuje s jasným cieľom a povolenými stratami. Na životoch, na majetku, na morálke a na psychických následkoch. Preto sa armáda nepoužíva, kým existuje akékoľvek iné riešenie vrátane ničnerobenia. Napáchané škody sú totiž vždy tak obrovské, že jediná situácia, kedy sa oplatia, je v prípade reálnej obavy z totálneho zničenia všetkého. Napriek tomu(a možno práve pre túto tuposť a neúctu ku všetkému) máme vo vláde dvoch vojakov. Neviem o žiadnej inej demokratickej krajine(a nepleťme sem teraz Izrael), kde by boli v civilných ministerských funkciách naraz dvaja aktívni vojenskí generáli. Jeden možno, ale dvaja už na náhodu však nevyzerajú.

V tejto situácii je nepochopením situácie sťažovať sa na problémy, ktoré MZSR (napr. prostredníctvom UVZ) vyrába deťom, ktoré by sa aj podľa WHO očkovať nemali, deťom ktoré sa nemôžu zaočkovať aj keby ich rodičia chceli, pendlerom alebo autoimúnne indikovaným pacientom, ktorí sa očkovať nemôžu, prevádzkárom, ktorí nemajú šancu dodržať stanovené pravidlá, policajtom, ktorí nemajú šancu si zapamätať neustále sa meniace predpisy, vojakom, ktorí nezákonne zastavujú vozidlá na hraniciach a legitimujú občanov ospravedlňujúc sa, že vedia, že je to nezákonné, ale dostali to príkazom….atď, atp. Toto všetko a oveľa viac, je pre vojakov a ostatných tupcov pri moci pod prahom ich vnímania.

ROZKAZ ZNĚL JASNĚ. Nesmí projet za žádnou cenu. A v tom je ten problém, ktorí všetci máme. Vojaci nezvažujú ňuansy témy. A tie osobné tým menej. Pán minister totiž lieči ľudí rozkazom. Napr. rozhodol, že zaočkovaní neochorejú. Dokonca určil presne odkedy a dokedy. Alebo rozhodol, že zákazníci sediaci v gastroprevádzke sa vyhnú covidu bez rúška na rozdiel od stojacich, ktorí si ho v interéroch preto majú nasadiť. Tie hlúposti nemajú konca.

Chcem poprosiť tých, čo sa namiesto raňajok kŕmia chlebíčkami na tlačovkách MZSR, aby sa medzi šunkovým a lososovým spýtali pána ministra, na základe ktorej časti programového vyhlásenia vlády rozdáva konkrétne rozkazy, aké ciele majú splniť vrátane cieľových hodnôt ukazovateľov, aby sme si mohli spätne skontrolovať, ako sa im darilo splniť ich, aké sú východiská a morálne, vedecké alebo iné princípy, podľa ktorých vznikajú tie nekonečné nezmysly aktuálne likvidujúce našu krajinu a spoločnosť. Prečo v predpisoch nie je napr. automatické a okamžité zrušenie všetkých obmedzení pri nulovom počte infikovaných????

Na záver ešte jedno trpké zistenie. Okrem vojenskej tuposti na MZSR kraľuje netypicky aj zbabelosť. V slušných spoločnostiach je pre vojakov typické si za svojimi nepopulárnymi riešeniami stáť a niesť za ne zodpovednosť. Buď byť za ne oslavovaní, alebo naopak občas aj popravení. S hrdosťou. Náš pán minister však z tohto pohľadu nie je hodný svojej hodnosti, pretože pri každom jednom kroku sa ako minister odvoláva na nešpecifikovaných odborníkov, ktorí nikomu nie sú za nič zodpovední, nikto sa ich nič nemôže spýtať, nemajú povinnosť ani len publikovať, čo pre nás a za naše peniaze robia. Pekelne to pripomína výhovorky súdených v Norimbergu. Tiež sa vraj len držali usmernení iných autorít. Príliš im to nepomohlo. Robili to totiž dobrovoľne. Dostali sme od našej dúhovej koalície najhoršiu kombináciu ľudských a profesionálnych vlastností, aká je asi dostupná. Snáď sa na to nevykašleme, ako pred 30 rokmi pri ŠTB a túto partiu budeme, keď to prejde, verejne súdiť aspoň z morálneho hľadiska. Napr. pri voľbách.

Čo dobré nám prinesú naše kroky?

13.03.2022

(týkajúce sa konfliktu Ruska s Ukrainou) Ukrainská situácia nepríjemne odhaľuje naše oveľa hlbšie spoločenské a kultúrne neduhy, než sme si vedeli predstaviť. Už počas covidových diskusií väčšina ľudí prišla o časť svojich medziľudských vzťahov a ideálov. Nebolo to príjemné. Rozhádali sa celé rodiny. Spravidla kvôli nedorozumeniam a netolerancii. Zdalo sa, [...]

Čo spája vakcíny, potraty a homosexuálne adopcie s týranými ženami a Aztékmi

02.01.2022

Na zahriatie hádanka z nadpisu. Bohužiaľ nemám na to zatiaľ štavnatý vtip. Niekto v diskusii snáď nejaký pridá. Majú spoločné, že ide o veľmi citlivé, polarizujúce a potentné otázky. A najmä, žiadna zo strán, ktoré sa snažia riadiť ich riešenie, sa nenechá v boji dotlačiť k podstate, pravde, alebo k zohľadneniu potrieb dotknutých. Bojuje sa čisto o image, [...]

Je minister Lengvarský a)podvodník, b)lotor alebo c)hlupák?

21.06.2021

Dnes počas tlačovej besedy pán Lengvarský ako minister zdravotníctva povedal (9min40s): „Očkovaní budú mať jednu veľkú výhodu. To, že neochorejú“ https://www.facebook.com/watch/?v=510164380228643 Vzhľadom na vzdelanie autora toto tvrdenie nie je omylom, ale je lžou a nie len, že uvádza do omylu občanov za účelom získania finančného prospechu pre výrobcov vakcín, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 22008x
Priemerná čítanosť článkov: 2751x

Autor blogu

Kategórie